woensdag 7 september 2011

100 talenten & the National Library for Children and Young Adults


Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard wordt 5 jaar na de nieuwbouw nog steeds bezocht door collega's uit het buitenland.
In juni jl. bijvoorbeeld bezocht een vijftiental 'sleutelfiguren' uit de Vlaamse bibliotheeksector (onder andere) Heerhugowaard. De reacties zijn erg enthousiast: 'Wat een geweldige manier om kinderen bij de bibliotheek te betrekken!' en 'We kregen allemaal een warm gevoel bij de Bibliotheek van 100 talenten.' (zie verder in Bibliotheekblad nr 9 2011, p 16 - 19)

Op 2 september jl. was de beurt aan een delegatie Zuid-Koreaanse jeugdbibliothecarissen en beleidsmedewerkers van de Library for Children and Young Adults . Het bezoek was onderdeel van een trip langs (jeugd)bibliotheken in Zweden, Denemarken en Nederland.
De collega's uit Korea kwamen speciaal naar Heerhugowaard om te horen en te leren van de wijze waarop kinderen participeren in de inrichting en het programma van Bibliotheek Kennemerwaard.

Tijdens dat bezoek realiseerde ik me nog weer eens dat participatie van klanten in de dienstverlening van de bibliotheek eigenlijk helemaal niet zo gewoon is in bibliotheekland en dat daarom de inspanningen en zeker ook de resultaten van de medewerkers van Heerhugowaard en Kennemerwaard bijzonder zijn. Daarom nog eens aandacht hiervoor.

100 talenten.
Karen Bertrams, samen met Rob Bruijnzeels en Monique Mosch een van de drijvende krachten achter de bibliotheek van de 100 talenten, vertelde de Koreanen op welke bijzondere wijze kinderen hebben meegewerkt aan het ontwikkelen van de nieuwe jeugdafdeling in Heerhugowaard.
Maar ook in de daarop volgende jaren zijn er vele projecten geweest waar bij kinderen meedachten en – werkten aan diensten en activiteiten in de bibliotheek. Eerder schreef ik al over de realisatie van de folder voor jeugdleden van Kennemerwaard. Een mooi voorbeeld van participatie van klanten van de bibliotheek.
Daarnaast worden de activiteiten ook niet beperkt tot Heerhugowaard. Dit najaar staat bijvoorbeeld een duurzaamheidsproject met Biebkidz in bibliotheek Castricum op stapel.

100 talenten tot 100 jaar
Maar waarom zou klantparticipatie en co-creatie beperkt blijven tot (school)kinderen?
In Heerhugowaard is op dit moment onder de werktitel Beebteenz een project aan de gang rond het inrichten van een Jongerenhoek met daarbij horende activiteiten.
En onder de titel '100 talenten tot 100 jaar' wordt gewerkt aan een soortgelijke aanpak van en met senioren.Verwijzen naar Bibliotheekblad als het gaat om het enthousiasme van de collega's uit Korea kan ik (nog) niet. Maar enthousiast over de bibliotheek waren ze!

Geen opmerkingen: