zondag 30 mei 2010

De klant doet het werk (Biebkidz & co-creatie)


Veel bibliotheken hebben voor hun jeugdleden een aparte folder. Meestal een aftreksel van die voor volwassenen in eenvoudige taal en een aparte lay-out. Ook voor Bibliotheek Kennemerwaard stond het maken van een jeugdfolder op het programma.
Maar... geheel volgens de 100 talenten gedachte is de folder niet gemaakt door een goedwillende (jeugd)bibliothecaris en/of pr-medewerker, maar door de kinderen zelf.

Door de bibliotheek is striptekenaar Ben Westervoorde als begeleider aangetrokken om samen met de kinderen (Biebkidz) aan de gang te gaan.
Resultaat is een door de kinderen zelf ontworpen bibliotheekflyer, die is gemaakt in de vorm van een strip. Deze flyer werd onlangs overhandigd aan directeur Erna Winters. Voor de uitreiking gaf striptekenaar Ben Westervoorde een workshop striptekenen. Heel veel kinderen deden mee en konden na een uurtje met hun zelfgemaakte strip naar huis. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een strip te maken.De kinderen zijn zelf ook nog met het idee gekomen om de folder in een soort klein tasje op te bergen.
Hierdoor krijgen in Kennemerwaard alle nieuwe jeugdleden een hele kleurige welkomstfolder overhandigd. Met daarin allerlei belangrijke informatie over de bibliotheek zoals - natuurlijk - ook de aansporing om alles op tijd terug te brengen (anders moet je betalen) en de mogelijkheid om te gamen in de bibliotheek.Gemaakt door de klant voor de klant. Een mooi staaltje van participatie en co-creatie.
Nieuwsgierig naar de flyer? Laat het even weten dan stuur ik je 'm toe.

Geen opmerkingen: