vrijdag 23 december 2011

Biebteenz (100 talenten en jongerenparticipatie)


De nieuwe jongerenhoek in Heerhugowaard is vorige week op spectaculaire wijze geopend. Wethouder Leo Dickhoff heeft de jongerenhoek officiëel als eerste in gebruik genomen. De Biebteenz gaven als bedenkers van de inrichting en indeling van de nieuwe afdeling een rondleiding aan belangstellenden en onthulden de nieuwe naam van de afdeling: Chillzone.


In september schreef ik over een project in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Heerhugowaard onder de titel Biebteenz. Een project rond het inrichten van een Jongerenhoek met daarbij horende activiteiten. Een mooi voorbeeld van uitbreiding van de bestaande klantparticipatie en co-creatie met kinderen in de basisschoolleeftijd ook bekend onder de naam 100 talenten.

Om een jongerenhoek te creëren voor en door jongeren in de bibliotheek in Heerhugowaard zijn we op zoek gegaan naar jongeren die hier intensief over wilden meedenken en praten. Een groep jongeren heeft zich aangemeld en na een bijeenkomst met prikkelende voorbeelden, stroomden de ideeën van de jongeren over tafel. De oprichting van de 'Biebteenz' was hiermee een feit.

Belangrijke volgende stap was om de plannen en ideeën van de Biebteenz te verwezenlijken. Om samen met de jongeren alles verder uit te werken en te maken zijn partners gezocht.
Onder andere is contact gezocht met het Horizon College afdeling meubelbouw . Leerlingen van het Horizoncollege hebben een mediabar ontworpen en gemaakt. Bij de mediabar kan iedereen kennis maken met de allernieuwste media, zoals de iPad, iMac, Xbox Kinect en de Nintendo 3DS.
Met graffity artiest Christiaan Heydenrijk zijn in een workshop met de jongeren pieces gemaakt zodat de witte muur op de afdeling opgevrolijkt kon worden.
In een workshop met meubeldesigner Richard Boers zijn met de jongeren de dinerbanken ontworpen. Bijzonder is dat dit een heel nieuw ontwerp was en de jongeren voor dit model een naam mochten kiezen: 'Biebzeat'.
Ook de indeling en samenstelling van de collectie moest aangepakt. Jongeren kijken hier heel anders naar dan volwassenen en dat betekende dat er een aantal zaken compleet anders zijn geworden.
De wisselwerking tussen de kennis en ervaring van de medewerkers en de wensen en de leefwereld van de doelgroep blijkt uniek en ontzettend waardevol te zijn.Onder de deskundige en enthousiaste begeleiding van Joey Haakman en Jos Bijster is de jongerenhoek in Heerhugowaard nu geworden zoals de Biebteenz willen. Dat is een prachtige verbetering en een flinke stap op weg naar (steeds) meer participatie van klanten in de dienstverlening van de bibliotheek!

2 opmerkingen:

Beethoven zei

Goedenavond Jan,
Wat een bijzonder project laat je zien. heeft de bieb in Alkmaar ook zo iets of valt dat onder artiance. Als je het niet erg vind ga ik je blog volgen.vriendelijke groet.
Joop.
Waarschijnlijk zit ik niet goed met de url naam.
Die begrippen heb ik nog niet erg door.

Kaldenbach zei

@Beethoven dank voor je enthousiaste reactie.
De bibliotheken in Alkmaar zijn ook onderdeel van bibliotheek Kennemerwaard (net als Castricum en Bergen).
De Jongerenafdeling zoals beschreven is alleen nog maar in Heerhugowaard, maar als ie ons en de jongeren goed bevalt, gaan we natuurlijk ook voor Alkmaar, Castricum en Bergen!