woensdag 13 april 2011

Laag in de hype cycle? (#25 Screencast)


Hmmm, aardige opdracht. "Maak een screencast waarin je de kijker inspireert."
Bij de mede-verdiepdingers was er wat onduidelijkheid over wat een screencast nu exact is, dus eerst maar even gekeken naar de definitie:
Een screencast is een digitale opname van computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt. Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker (Wikipedia)

Vervolgens netjes Jing geinstalleerd en het instructiefilmpje bekeken.
Door gebrek aan inspiratie en tijd is het daarbij echter gebleven.

Screencasts kunnen wel handig zijn, soms ook grappig, maar helemaal kapot ben ik er nu niet van. Zo ook niet de bibliotheekwereld, als je tenminste kijkt naar de toepassingen ervan.
In Nederland zijn er (nog) niet veel bibliotheken die hun website met een of meer screencasts verlevendigen.
De Vlaamse student Kevin de Groote is zeer recent begonnen met een blog Screencasts in de bibliotheek. Om in de gaten te houden, maar het kan ook om een (eenmalige) studieopdracht gaan.
Skokie Public Library in Illinois heeft een hele pagina vol screenscasts vol uitleg voor het publiek. Knap gemaakt en vast ook zinvol voor de gebruikers, maar erg lang en slaapverwekkend. De instructie 'Downloading eAudiobooks from North Suburban Digital Consortium' duurt ruim 10 minuten! Gaap...

Frank Janssen van Frankwatching signaleerde in 2005 een mogelijk nieuwe trend na podcasting.
Waar de screencast in de Gartners Hype Cycle zit weet ik niet, maar de "Peak of Inflated Expectations" is zeker allang geleden. Misschien al weer zes jaar?

Geen opmerkingen: