maandag 11 april 2011

Veel media, weinig wijsheid?


'Veel media, weinig wijsheid' verzuchtte een collega onlangs in een gesprek over het gebruik van media en vooral de overkill van nieuws, weetjes, feiten, hypes en meningen die we iedere dag over ons uitgestort krijgen.
Hoe mediawijs zijn we eigenlijk?
Mediawijsheid is alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, waarin media een bepalende hoofdrol spelen. (Bron: Raad voor Cultuur)

Bij ‘mediawijsheid’, lijkt er vooral veel aandacht voor de technische kant, het kunnen bedienen van een computer, iPhone, iPad en wat al niet meer, het kunnen maken van filmpjes, je Hyves of Facebook kunnen pimpen, je weblog bij kunnen houden en dergelijke. Een quiz mediawijsheid zoals bijvoorbeeld in het kader van de week van de mediawijsheid, of de MediaWijsheidsmeter lijken dan ook meer op het testen van weetjes en wat vaardigheden, dan dat ze iets zeggen over wijsheid en vermogen om bewust en kritisch met informatie om te gaan.

Hoe de media beeldvorming en maatschappelijke opinie bepalen en hoe mensen met elkaar omgaan binnen de media krijgt een stuk minder aandacht.
Over de rol van bibliotheken bij het stimuleren van mediawijsheid is vorig jaar in opdracht van het SIOB een lijvig rapport verschenen. (of de samenvatting;-).
Geconcludeerd wordt dat bibliotheken zich vooral moeten richten op 'informatie- en strategische vaardigheden:
• Vinden: zoeken en kunnen selecteren uit een groot aanbod.
• Beoordelen: bronnen herkennen en kennen, betrouwbaarheid inschatten en interpreteren (bewustwording ten aanzien van de bron van waaruit de informatie wordt gegeven en ten aanzien van de grens tussen reclame en onafhankelijke informatie).
• Produceren: op basis van een veelheid aan informatie en meningen zelf een beschouwing kunnen maken.

Een bijzonder verstandige keuze die prima aansluit bij de rol van de bibliotheek als centrum van informatie en ook nog eens goed past bij lezen en leesbevordering.
En dat dit voor jongeren die vast heel handig zijn met hun mobieltje heel hard nodig is blijkt overduidelijk uit onderstaand filmpje:

2 opmerkingen:

Powered By Blogger