donderdag 14 april 2011

Privacy en/of? veiligheid (#26)


"Ik heb niks te verbergen. Van mij mag het." Een soort standaardreactie van heel veel mensen als het gaat om de inbreuk die in toenemende mate gemaakt wordt op het recht op privacy. Dat allemaal onder de noemer van veiligheid.
Maar wordt het hierdoor dan ook echt veiliger?
Heb je een uurtje? Kijk dan naar deze mooie documentaire over privacy en veiligheid. En vooral over het spanningsveld daartussen.



Korte samenvatting:
Overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen steeds meer van de gegevens van burgers die dit accepteren omdat hun veiligheid erdoor zou toenemen.
Overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen intussen steeds meer van onze gegevens. Vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, telecom- en reisgegevens, ons surfgedrag op internet en (al is dat nu even uitgesteld) onze medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier.
Bovendien delen we de intiemste zaken over onszelf tegenwoordig op blogs, op Facebook of op Hyves.


Het begrip veiligheid bestaat zowel rationeel als denkbeeldig. Rationeel kunnen er allerlei berekeningen worden toegepast op een situatie om te bepalen of deze veilig is. Daarnaast is er nog denkbeeldige veiligheid. Iemand kan zich veilig voelen maar het rationeel gezien niet zijn en andersom. Dit wordt ook wel schijnveiligheid (resp. schijnonveiligheid) genoemd.(Wikipedia)

Hoe wordt het recht op privacy beschermt in een steeds meer door (schijn)veiligheid geobsedeerde wereld? Hoe realistisch is dat streven naar een steeds grotere veiligheid eigenlijk? Volledige veiligheid bestaat niet, en iedere beperking van risico gaat gepaard met grote maatschappelijke en financiële kosten.
Misschien moeten we gaan nadenken over hoe we kunnen leven met een zekere mate van onveiligheid?

Tot slot ook nog even heel praktisch, met name over die intieme zaken over onszelf op blogs, Facebook of Hyves: uiteraard is het belangrijk om een aantal maatregelen te nemen om zo veilig mogelijk online te zijn en blijven. Hiervoor een mooie checklist van de Consumentenbond.

Geen opmerkingen:

Powered By Blogger