donderdag 17 juni 2010

The Library is Human (& 'n staande ovatie voor Eppo van Nispen)Volgende week sluit weer een groep medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard de training 23 dingen af.
Vol enthousiasme zijn er 15 medewerkers op ontdekkingstocht door een soms bekend, soms onbekend virtueel landschap gegaan en allemaal zijn ze aan het eind nog enthousiaster dan aan het begin en zien ze volop toepassingsmogelijkheden voor de bibliotheek en, belangrijker nog, de noodzaak voor de bibliotheek om een rol te spelen bij het wegwijs maken van mensen in de informatiemaatschappij.

Op een van de blogposts werd de presentatie van Michael Stephens op UgameUlearn dit jaar aangehaald. The Library is human is zijn uitgangspunt.
"En laten we dat nooit uit het oog verliezen", is de hartekreet van de collega.
Mooi statement en zeker belangrijk om altijd te onthouden. Niet het uitlenen van zo veel mogelijk boeken en cd's is de belangrijkste taak van de bibliotheek. Net zomin als het nooit een doel op zich moet zijn om maar zo veel mogelijk digitaal te gaan doen.

Maar dat bibliotheken en hun medewerkers gebruik moeten maken van nieuwe (digitale) ontwikkelingen om mensen te blijven verbinden, wegwijs te maken en in staat te (blijven) stellen zich optimaal te informeren is een feit.
In een OCLCNewsletter zegt Stephens daar zelf over: "One of the principles I would add to the Library 2.0 meme is that “the Library is human” because it makes the library a social and emotionally engaging center for learning and experience. Librarian 2.0, then, is the “strategy guide” for helping users find information, gather knowledge and create content."

The Library is Human. Als iemand is die dat niet alleen feilloos in de gaten heeft, maar daar ook nog vol passie en humor over kan vertellen en bovendien ook heeft laten zien wat dat betekent, is dat Eppo van Nispen. In het volgende filmpje komt heel veel van het bovenstaande naar voren:

TEDxRotterdam 2010 - Eppo van Nispen tot Sevenaer from TEDxRotterdam on Vimeo.


The Library is human. Het verhaal van Oma Mimi maakt dat heel duidelijk. De presentatie is flitsend en boeken, bibliotheken, concepten en digitale ontwikkelingen komen aan de orde, maar het gaat om mensen.
Rob Speekenbrink schrijft op zijn weblog: "Eppo van Nispen tot Sevenaer is de enige spreker op TEDx Rotterdam die voor zijn optreden een staande ovatie krijgt. En terecht!"
Daar sluit ik me bij aan. En dan klap ik daarbij ook nog eens van harte voor mijn 23-dingen-collega's.

2 opmerkingen:

Zwettertje zei

Afgelopen vrijdag mochten we in Heerhugowaard een taart ontvangen van een zeer tevreden klant. Zo human is de bibliotheek en hopelijk blijft die factor in de toekomst net zo belangrijk!

Kaldenbach zei

@Hoe meer taart hoe beter!