maandag 14 juni 2010

Het verhaal van Alkmaar


Onlangs opende de Alkmaarse wethouder van Cultuur, Wim van Veen in Bibliotheek Kennemerwaard de virtuele deuren van de website www.hetverhaalvanalkmaar.nl.
Het verhaal van Alkmaar is een online-portal waarin de collecties van het Regionaal Archief Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en het Stedelijk Museum Alkmaar in één keer te doorzoeken zijn. Het Verhaal van Alkmaar is een initiatief van de de drie genoemde instellingen, met steun van de gemeente Alkmaar, die graag het Alkmaarse erfgoed integraal wil onsluiten. Ook andere Alkmaarse erfgoedinstellingen (nu nog als link) kunnen hun collecties tonen op de site.
Een beknopte erfgoedkalender maakt het mogelijk in één oogopslag te zien welke interessante lezingen en activiteiten er in de komende tijd te verwachten zijn.

Voor het samenbrengen van de bronnen zijn verschillende technieken gebruikt. Van sommige bronnen is de informatie vooraf via Web Harvesting verzameld. Andere bronnen worden op het moment van het stellen van de zoekvraag mee-bevraagd via Federated Search. Informatie die via Federated Search wordt verzameld, kan aan het zoekresultaat worden toegevoegd. Zoekresultaten kunnen op een Google Map worden gepresenteerd, voorzover informatie over de locaties voorhanden is. Gevonden objecten kunnen worden gedeeld via de sociale netwerken Facebook en Twitter. Bij een object worden associaties gezocht op YouTube en Flickr. Kortom, het portal maakt gebruik van een scala aan hulpmiddelen om de zoekresultaten te verrijken en te verduidelijken.
Het portaal is gerealiseerd met Atlantis, het volledig webbased collectiebeheersysteem van DEVENTit.


Iedereen die meer wil weten over Alkmaar, de Alkmaarders en hun geschiedenis en kunst, dan is de nieuwe erfgoedportal hét startpunt voor iedereen.

De foto's & illustraties bij deze post zijn van mijn huis in de binnenstad en heb ik kunnen vinden dankzij Het Verhaal.

2 opmerkingen:

Zomer65 zei

heb ook eens gezocht op mijn adres. Ik heb een mooie romance ontdekt, zou de buurt er destijds schande van hebben gesproken of zouden ze de weduwe Tolle haar geluk met de gepensioneerde Dekker van harte hebben gegund? Of had ze gewoon een sjagrijnige kostganger aan hem en baalde ze vreselijk van hem... Je kunt er een roman over schrijven. De foto's uit de jaren twintig toen 'mijn' wijkje werd gebouwd zijn ook erg leuk. Een totaal ander beeld dan nu.

Jan Kaldenbach zei

Het aardige aan het gebruik van dit soort sites dat je er iets persoonlijks aan kunt verbinden. Het gaat om jouw huis, straat, familie, school etc. En dan blijkt het vaak er interessant om nader te gaan kijken en door te klikken. Grappig verhaal over de romance en wie weet kan je nog eens de tijd en gelegenheid vinden een roman te schrijven? Ooit;-)

Powered By Blogger