maandag 21 december 2009

Goed, beter, best, gecertificeerd?


Bijna in de schaduw van de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland is vorige week donderdag aan een aantal bibliotheken het bibliotheekcertificaat uitgereikt.
Nog even het doel van certificering ."Certificering biedt enerzijds de minimumgarantie voor een constant niveau van producten en dienstverlening naar klanten op het lokale niveau. Anderzijds is certificering een voorwaarde om te kunnen (blijven) functioneren in het netwerk van openbare bibliotheken en biedt het minimumgaranties voor landelijke netwerkkwaliteit."

Vanaf 2006 zijn tot aan het eind van dit jaar alle openbare bibliotheken aan een zeer uitgebreide audit onderworpen, waarna vervolgens is beslist of zij voldoen aan de minimumgaranties voor landelijke netwerkkwaliteit.

Meer in het nieuws is dat afgelopen vrijdag DOK Delft door het Bibliotheekblad gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland.
Uit het juryrapport op de site van de VOB: 'De Zuid-Hollanders wonnen de krachtmeting tussen veertien genomineerde bibliotheken omdat Delft zich volgens de jury onderscheidt als een zeer prettige bibliotheek met een flexibel, eigentijds en klantvriendelijk karakter.
De door het blad ingezette Mystery Guests roemen vooral de moderne jeugdafdeling en de professionele vraagafhandeling. In de bibliotheeksector is Delft reeds bekend om haar innovatieve media-afdeling. Volgens de keurmeesters van Bibliotheekblad maakt DOK die reputatie meer dan waar, maar zit het ook met de traditionele media – inclusief een muziekcollectie – in Delft wel goed. Citaat uit het juryrapport: ‘Je voelt je snel thuis in het gebouw, dat een vrolijke en vooral niet duurdoenerige uitstraling heeft. Door de vele zitplaatsen en de verschillende soorten uitnodigende zitjes en werkplekken voel je je welkom en blijf je langer hangen dan je van plan was.’

Duidelijk verhaal, valt geen speld tussen te krijgen en een welgemeend compliment voor de collega's uit Delft.

Deze Beste Bibliotheek van Nederland blijkt echter (bij lange na) niet te voldoen aan de eisen van de Stichting Certificering.
Een passage uit een interview met directeur Eppo van Nispen eerder dit jaar in Bibliotheekblad:
DOK Delft is een van de mooiere bibliotheken van dit land maar nog niet gecertificeerd. Hoe kan dat?
"We moeten er soms wel om lachen dat we niet gecertificeerd zijn. Hetgeen niet wegneemt dat we ons stinkende best doen om het keurmerk binnen te halen. Of dat moeilijk is? In de laatste audit voldeden we zo'n beetje op de helft van de punten niet."

De helft.....
De beste bibliotheek van Nederland voldoet niet aan minimumgaranties?
Als ik bestuurslid van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken was zou ik me toch even achter de oren krabben.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, tamelijk onthutsend, net zoals het feit dat de OBA een 5 kreeg voor het personeel en daarmee toch op een gedeelde 2e plaats kan eindigen.

Het is overigens opvallend dat de website www.bibliotheekcertificaat.nl verre van up-to-date is. Bij het onderwerp 'Gecertificeerde bibliotheken' staan in 2009 nog slechts 10 bibliotheken, terwijl volgens het tabje 'planning audits' er in 2009 zo'n 50 audits zouden worden uitgevoerd.
Bij de geplande audits ontbreekt overigens Bibliotheek Kennemerwaard.

Ook de VOB-site geeft geen uitsluitsel over welke bibliotheken er nu daadwerkelijk gecertificeerd zijn.
Wil je uitzoeken welke bibliotheken uit de top 14 gecertificeerd zijn, dan moet je per bibliotheek opzoeken of ze gecertificeerd zijn. Ik neem tenminste aan dat de bibliotheken deze informatie zelf op hun site zetten en dan valt op dat naast de bibliotheek van Delft, ook die van Stadskanaal, Middelburg (wel geaudit in 2e kwartaal volgens planning), Zeeuwse Servicebus, Den Bosch en Franeker mogelijk niet gecertificeerd zijn.