zondag 29 november 2009

Omdat de wereld verandert (#17 site naar keuze)


Wanneer is een website nu eigenlijk 2.0? Een blog op je website zetten, of mp3 bestanden online kunnen beluisteren maken je website nog niet 2.0.
Volgens Wikipedia is de term ‘Web 2.0’ al gebruikt in 1999 en voldoet een 2.0 site onder andere aan de volgende kenmerken:
1. The network is the platform: online is waar het gebeurt en dat brengt een andere manier van denken met zich mee;
2. Users add value: een site of online voorziening wordt beter naarmate meer mensen er aan bijdragen (user generated content).
In het interessante Het boek ambtenaar 2.0 worden drie kenmerken genoemd die sterk samnhangen met web 2.0:
1. open: toegankelijk en transparant
2. sociaal: uitgaande van mensen en de contacten daartussen
3. gebruiker centraal: mogelijkheden in handen van gebruikers geven

De in 2007 door Edwin Mijnsbergen begonnen community Bibliotheek 2.0 is mijn site naar keuze. Onder het motto 'Omdat de wereld verandert' zijn er inmiddels ruim 3.600 kenniswerkers lid van deze Ning.
Bibliotheek 2.0 is daardoor een niet meer weg te denken platform waarop door mensen volop gediscussieerd wordt over zaken als het E-Portal van NBD-Biblion of 23 dingen. Mensen vormen groepen als Goudklompjes of Digitale Bibliotheek waarin zij informatie uitwisselen.
Hulde voor Edwin Mijnsbergen, maar natuurlijk ook voor al die collega's die actief zijn op Bibliotheek 2.0.

2 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Dank je wel Jan! Het is mooi te zien dat het is gegroeid van een experiment naar een platform dat voor veel mensen toegevoegde waarde heeft. Ik heb wel nog steeds de wens dat de community actiever zou zijn maar in vergelijking met het eerste jaar is er wat dat betreft toch al veel veranderd, in positieve zin.

23 dingen ProBiblio zei

Het mooiste vind ik dat de Ning begonnen is vanaf onderop, zonder bemoeienis van welke organisatie dan ook. Nu het eenmaal goed draait gaan de officiƫle instanties er ook gebruik van maken. Een prachtig voorbeeld van hoe gebruikersgroepen de tools hebben om zich te organiseren en een krachtige stem kunnen vormen.