maandag 30 november 2009

"Lezers schrijven, Schrijvers lezen." (#18 LibraryThing)


"Schrijvers schrijven, Lezers lezen" zei Harry Mulisch ooit. Allang achterhaald.
Anno 2009 zijn we in principe allemaal Prosumers, producent en consument tegelijk. Het leuke van Web 2.0 is dat lezers vrij makkelijk schrijvers kunnen worden. En soms trouwens ook nog verdomd goeie! Ik lees een groot aantal blogs met zeer veel plezier. Zelf stel ik me absoluut niet voor als een schrijver van Het Kaliber Harry (alleen de gedachte al maakt mij nederig), maar toch valt niet te ontkennen dat ook ik dankzij mijn blog (een beetje) schrijver ben. En met mij nog talloze anderen, hoewel het lezen van een blog meer toeneemt dan het schrijven.

Daarnaast mag ik graag een boek lezen. Bijzonder graag zelfs! Ik lees er een aantal per maand, zowel voor ontspanning als ter informatie.
En om een beetje bij te houden wat je gelezen hebt en - belangrijker - inspiratie op te doen voor wat te lezen is Librarything een verdomd goeie uitvinding.
Waarom? Rita Niland heeft alle fantastische voordelen op een rijtje gezet (en dat zijn er nogal wat)onder het motto Nog één waarschuwing: het werkt verslavend en voor je het weet ben je een boek aan het lezen;-).
Handig vind ik bijvoorbeeld de aanbevelingenfunctie, maar zeker ook de onsuggesties: gebaseerd op de LibraryThing Onsuggereerder worden boeken die je minst waarschijnlijk bevallen 'aanbevolen'. Leest u dit vooral niet! werkt bij mij soms averechts.
Tijdsbeeld (Zeitgeist) geeft heel veel informatie over wat er momenteel leeft op het terrein van boeken en onderwerpen: wat leest men, wie leest men, wie zijn de slechtste en beste schrijvers, wat zijn de grootste LibraryThing bibliotheken, wat zijn de belangrijkste onderwerpen, enz.

Bibliotheek Vlissingen heeft een mooie bibliotheektoepassing. Op haar Biebblog is een link naar LibraryThing te vinden. Daarop een selectie gemaakt door het personeel van Vlissingen.
Extra aardig is dat deze selectie de basis vormt voor De Keuze van het Personeel, een permanente presentatie die ook te vinden is in de bibliotheek.
Want dat boek dat wil je dan natuurlijk wel een keer in handen hebben.

2 opmerkingen:

23 dingen ProBiblio zei

De "keuze van het personeel" klinkt wel heel erg on-2.0, maar via LT is het dan toch weer een beetje 2.0. Maar het is een leuk initiatief. De bibliotheek als inspiratiebron.

Anoniem zei

You could easily be making money online in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat money making[/URL], You are far from alone if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses alternative or misunderstood ways to build an income online.