woensdag 25 november 2009

Preken voor eigen parochie (# 15 Podcast)Eerst even praktisch. Onmiddelijke toepassing van podcasten voor Bibliotheek Kennemerwaard is simpel: het wekelijkse radioprogramma op RTV Alkmaar Luisteren op locatie en het maandelijkse radioprogramma op Castricum 105 CAL Boekenbal direct op de site plaatsen als podcast. Handleiding op/in een mooie kenniswiki.
Dat is nog eens een quick win!

Gek eigenlijk: naar mijn idee is podcasten ongeveer zo oud als internet, maar niets is minder waar. Wikipedia weet te vertellen dat de term podcasten is uitgevonden in 2004, nog maar 5 jaar geleden.

Bij podcasten moet ik denken aan Father Roderick. De enthousiaste Roderick, die vooral bekend is geworden als podcastende priester The Catholic Insider verzorgt sinds een aantal jaren een podcast onder de titel The dialy breakfast en is sinds kort zelfs als televisiepresentator te bewonderen.
Father Roderick verraste zeer aangenaam in 2007 (alweer jaaaaren geleden;-) tijdens Bibliotheekplaza (vooral ook in combinatie met Frenk van der Linden, die ik erg heb gemist tijdens de Plaza van dit jaar). Dit jaar deed hij dit in april nog eens over bij UgameUlearn:Over Oude Instituten en Nieuwe Media. Roderick zegt "Over het algemeen heb ik de indruk dat als ik het woord richt tot de beminde gelovigen dat na enkele minuten de ogen dichtgaan."
Wat ik me afvraag is hoe de collega's van Roderick staan ten opzichte van zijn digitale activiteiten. Gaan daar ook de ogen dicht? Ik heb niet zo veel verstand van de kerkelijke wereld, maar heeft Roderick (veel) collega's die als missionarissen preken voor eigen parochie?
Wie zou trouwens de Father Roderick van de bibliotheekwereld zijn? Of zijn er meerderen? Er zijn (gelukkig) wel veel 'Roderickjes' die op zijn minst heel hard proberen hun collega's te overtuigen van het nut, de noodzaak en het belang van de nieuwe media voor het oude instituut bibliotheek. En ik denk dat dit preken voor onze eigen parochie nog wel even nodig is.

3 opmerkingen:

23 dingen ProBiblio zei

Father Roderick rocks! Briljant hoe hij de kerk aan de mens brengt. Ook een voorbeeld a la de bibliotheek, waar het knokken tegen de bierkaai is. Hij haakte aan bij de nieuwe ontwikkelingen en maakte creatief gebruik van het web 2.0. En daarvan kunnen wij absoluut leren.

En wat betreft jullie podcasts, super! De belangrijkste stap is gezet. Doen!

classy poof!! zei

Maar wat is zijn bereik, hoe explosief groeit het aantal gelovigen dat via zijn podcasts en zijn manier van werken de weg naar het geloof vinden?
Maar ik ben het ermee eens, je bereikt via deze middelen een andere doelgroep.

23 dingen ProBiblio zei

Met nam dat laatste. Anders zou hij een gehoor vinden van een steeds kleiner wordende roep lokale parochianen. Nu wordt hij over de hele wereld beluisterd. Moet je je als bibliotheek alleen op je lokale gebruikers richten? Of kun je door nieuwe communicatiemiddelen jouw bereik vergroten?