woensdag 18 november 2009

Makkelijk en snel (#14 Instant Messaging))


E-mailen werkt verslavend, levert stress op, vermindert de productiviteit en is in bijna 85 procent van de gevallen ongewenst. Dat bleek uit onderzoek van de universiteit van Glasgow. We worden er gek van: mailboxen die overspoeld worden met talloze mailtjes waarvan er heel veel nutteloos zijn. Ik ken mensen die er tegenop zien hun mailbox te openen. En dan komen er steeds andere en nieuwe communicatiekanalen bij. Of komen ze in plaats van? Is IM of chatten een oplossing voor een overvolle mailbox? Dat lijkt slechts in beperkte mate het geval.

In de manieren waarop bedrijven en instellingen contact hebben met klanten is chatten weliswaar aan een opmars bezig, maar eind 2006 verliep slechts zo'n één procent van alle klantcontacten via chatgesprekken. In een internationale studie van Genesys Telecommunication gaf 85 procent van de ondervraagden aan gebruik te maken van E-mail. Ook bellen is voor 75 procent (nog steeds) een belangrijk communicatiekanaal. 18 procent van alle ondervraagden gaf aan gebruik te willen maken van chatten. Maar actief gebruikts slechts 1 procent chatten, hoewel de verwachting is dan ook dat die 1 procent in de komende jaren naar 15 zal stijgen.

IM is een vorm die vooral voor 1 op 1 communicatie wordt ingezet. Dat is vooral handig als het gaat om een min of meer vrijblijvend, snel gesprek met een ander (chat). Een belangrijk nadeel is dat de inhoud van de gesprekken en daarmee de soms waardevolle kennis voor anderen verborgen blijven. Dan lijken bijvoorbeeld weblog, wiki en forums dus logischer.

Bovendien bleek uit een proef van KPN dat chatten lui maakt: "Klanten stelden eenvoudige vragen via de chat. Vaak hadden zij het antwoord makkelijk zelf kunnen vinden op de KPN-website. "Onnodige vragen kostten onnodige tijd."

Chatten als fastfood, als een bezoekje aan snackbar, McDonalds, KFC of The Pizza Hut. Kan handig, snel, hongerstillend en zo af en toe ook nog lekker zijn, maar je moet er niet aan denken om dat te vaak te doen. Als mailen al verslavend en stressvol is, zorgt teveel IM voor gewichtstoename, diabetes een te hoog cholesterol gehalte en nog heel veel meer nare dingen.....N.B. Als je nog trek hebt: chatten met mij kan nu ook (als aan minstens twee voorwaarden is voldaan: ik online & jij wil;-). Voorlopig op proef......

2 opmerkingen:

MC Slasaus zei

50
man
maagd
zwijn


Wat wil een vrouw nog meer?


GRAPJE!!!!

23 dingen ProBiblio zei

Zo onderbouwd krijg ik ze zelden voorgeschoteld.
Gelukkig komt de volgende communicatievariant er al weer aan: Google Wave. Heb je nog even tijd?