zaterdag 5 december 2009

Mijnbibliotheek.nl (#21 sociale biliotheekcatalogi)


Ik heb niks met catalogi, tenminste niets met de catalogus van de bibliotheek. Stamt vast af van de opleiding waarin we werden gedrild in 'punt spatie streep spatie'.

Die bibliotheekcatalogus heeft trouwens verrekt weinig progressie gemaakt in die jaren. Ja hij is nu online raadpleegbaar, das handig voor de mensen thuis, als je wilt weten of het betreffende boek op de plank staat (of hoort te staan).
Maar stel dat ik in Belgie wil wandelen langs de Semois. Dan moet ik wel weten dat het trefwoord is Wandeltochten; Ardennen. Als dat heel toevallig zou weten krijg ik vervolgens een aantal boeken over wandelen in de Ardennen. Of in een van die boeken een of meer wandelingen langs langs de Semois staan kom je dan weer niet te weten.
Sommige van mijn collega's zweren bij Bol.com. Vaak, hoor ik van hen, zoeken ze eerst informatie op deze site om vervolgens in de catalogus te kijken of het boek misschien op de plank staat. Eerlijk gezegd is Bol.com, hoewel uitgebreider dan de bibliotheekcatalogus, ook nog vrij beperkt. Ook in mijn voorbeeld kom ik niet achter de inhoud van bovenstaand boek en moet ik om het te vinden weten wat er in de titel staat.
Bij het intikken van wandelen semois belgie in Google books krijg ik niet alleen een aantal titels, maar zelfs een complete wandeling! En even doorklikken geeft nog meer wandelingen. Zo wil ik het hebben!

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe gezamenlijke portal voor de klanten van bibliotheken: mijnbibliotheek.nl. Het doel is om de zichtbaarheid van bibliotheken op het internet te vergroten, zodat voor gebruikers direct duidelijk is wat de bibliotheek als collectief te bieden heeft.
Twee filmpjes demonstreren de ontwikkelingen tot dusver:





Ziet er op zijn minst interessant uit, maar ik ben benieuwd of de resultaten ervoor zorgen dat de bibliotheekcatalogus voor klanten een aantrekkelijk alternatief voor bestaande Google-diensten wordt. En eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ben het met je eens. Het geeft aan hoe beperkt de mogelijkheden zijn van centraal ingevoerde titelbeschrijvingen. De trefwoorden zijn beperkt. Hoe zou je dat kunnen verbeteren? Ik denk oa. door gebruikers mee te laten werken en door slimme koppelingen te maken met bestanden die die verfijning beter bieden. Door LibraryThing en Googlebooks te koppelen in de Aquabrowser bijvoorbeeld.

Jan Kaldenbach zei

@Edo, koppelingen met andere bestanden zijn m.i. oplossingen. Laten we aub ophouden met roepen dat de bibliotheken voor een centrale catalogus moeten zorgen die andere catalogi overbodig maakt. Kansloos en onverstandig.

Powered By Blogger