dinsdag 3 november 2009

Gewoon je ding doen (ding 11)


Dus. Als het ware. De uitdrukking ‘je ding doen’ is uitgeroepen tot vaagste vaagtaal van 2009 op de site Vaagtaal.
Vaagtaal! En ik moet nog 13 keer mijn ding doen!
Vorig jaar was iets ‘een plekje geven’ de vaagste. Ook mooi. Persoonlijk wil ik, nu ik mijn ding (11) heb gedaan en dat een plekje heb gegeven, een stukje voorlopig eindconcept aan de lezer van dit blog doorcommuniceren.

Wiki's zijn dingen voor de bibliotheek. De wiki Library succes is een mooi voorbeeld van een succesvol toegepaste wiki voor bibliotheekgebruik. Zo mooi dat je kunt bedenken dat er een in Nederlandse variant van komt. Waarom die er nog niet is weet ik niet.
Wat ik wel weet is dat Kees Hamann van Bibliotheek Vlissingen voorgesteld heeft een aanzet te geven voor een Nederlandse variant van deze wiki. Aanleiding is het Goudklompjes, waarin talloze initiatieven door enthousiaste medewerkers worden ontplooid, maar waarvan de medewerkers in andere bibliotheken (of in de eigen bibliotheek) niet of nauwelijks op de hoogte zijn. Terwijl het toch zo zinvol kan zijn eens bij de (verre) buren te gaan kijken en leren.
Als een bibliotheek nu eens haar best practices in de wiki zet met een korte omschrijving en een contactpersoon. Dan kunnen ook andere bibliotheken daar kennis van nemen. En dat niet alleen, maar ze kunnen ook de betreffende bibliotheek om nadere informatie vragen.
Deelname van Bibliotheek Kennemerwaard aan dit initiatief is alleen al interessant omdat we daar intern behoefte aan hebben. In een nieuwe organisatie van ruim 120 medewerkers is het niet direct vanzelfsprekend dat al die medewerkers weten wie nu eigenlijk wat doet, of welke best practices we in huis hebben.
Namens Kennemerwaard heb ik Kees dan ook toegezegd van harte mee te willen werken aan deze Nederlandse Library Success. Hopelijk gaat dat gelden voor meer bibliotheken. Dan wordt die wiki namelijk steeds interessanter.

En dat is toch mooi: door zeg maar gewoon ons ding te doen worden we in principe een stukje transparanter.

9 opmerkingen:

Unknown zei

In de eerste maanden van Bibliotheek 2.0 heb ik ook nog geprobeerd een impuls te geven aan een wiki naar dat voorbeeld (zie http://www.zbdigitaal.nl/2007/05/kleur-geven-aan-een-community.html ) maar na een paar maanden bleek al snel dat mensen pas iets met wiki's gaan doen als er al een kritische massa van content is. Het ontbrak mij aan de tijd en motivatie om het grootste deel voor mijn rekening te nemen. Het concept van wiki's is prachtig maar het concept 80/20 of 99/1(rondom participatie) vereist dat er een paar mensen zijn die het grootste deel voor hun rekening willen nemen. Het lijkt erop dat het nu nog steeds zo is dat veel collega's dit soort dingen pas gaan doen als het structureel in het takenpakket wordt opgenomen. Het is jammer, maar het is wat ik in de afgelopen vier jaar heb geleerd...

Jan Kaldenbach zei

@Edwin, sadder but wiser? Helemaal eens met de noodzaak van een (of meer) trekker(s), zeker voordat er een voldoende content is bereikt. Dat zal dan ook geregeld (moeten) worden, anders zal ook dit initiatief een zachte dood sterven. Maar ik hoop natuurlijk dat het in dit geval anders gaat lopen en zal daar ook mijn bijdrage aan leveren....

Unknown zei

Edwin legt precies de vinger op de zere plek. Het beginnen is makkelijk, maar het blijven doen en anderen er toe aanzetten mee te werken, zijn de lastigste aspecten. Menig initiatief struikelt daarover. Mede omdat men niet bedenkt wat de meerwaarde voor de gebruiker is en waarom die gebruiker zijn kostbare tijd in jouw initiatief zou willen steken. Het is geen kwestie van "klaar" zeggen en dan achterover leunen om te zien wat anderen er mee gaan doen.

classy poof!! zei

Er is inderdaad vaak behoeft aan een "kijkje bij de buren", maar net wat Edwin zegt: het werkt alleen als mensen het in hun takenpakket hebben zitten, dan wordt het echt een stukje eigen verantwoordelijkheid. Zolang het in privé tijd gebeurt of uit enthousiasme is het denk ik te vrijblijvend waardoor iedereen in het begin actief is, maar dit na een korte tijd afzwakt wegens (jawel, daar is ie weer:) Tijdgebrek.

Jan Kaldenbach zei

@edo, helemaal met je eens & zonder meerwaarde geen succes. Kan jij me trouwens vertellen wanneer er sowieso iets 'klaar' is?
@classy, laat je niet door tijdgebrek weerhouden. Je komt geen tijd te kort als je er tijd voor over hebt;-)

MC Slasaus zei

Aanvankelijk getriggerd door het Vaagtaalverhaal (K. weet dat ik van querky taalzaken houd, en attendeerde me -ouderwets: hij deed zijn mond open en sprak- op deze site) beland ik in een discussie over wiki's die zegt wat ik voel.
Het bijhouden van een wiki vraagt hobby-energie.
Als we er voor heel bibliothek-nederland iets mee willen zal er in ieder geval een matrix moeten worden gemaakt a la Aladin. Dat zal LANDELIJK moeten. Vervolgens moet zo´n matrix gevuld worden. En daar moet inderdaad tijd vrij voor worden gemaakt. Dus tijd vrij worden gemaakt binnen iemands takenpakket. Van een uitspraak als `je heb tijd over als je er tijd vòòr over hebt` krijg ik niet alleen een hoog Vaagtaalgevoel, maar ook een hoog Nina vd Brink-gevoel!

Unknown zei

"Klaar" bedoelde ik in de zin van "blog/wiki gelanceerd" en nu maar wachten op de reacties.
Op internet is nooit iets klaar. Een mooie term daarvoor is "Perpetual beta", oftewel nooit af, altijd voor verbetering vatbaar, toepassen van nog nieuwere technieken etc.

Jan Kaldenbach zei

@Slasaus, je wilt toch niet zeggen dat bibliotheken pas iets nieuws moeten doen als het landelijk geregeld is?
@Edo, soms wel jammer dat er op Internet nooit iets klaar is.

Anoniem zei

waarom niet:)

Powered By Blogger