donderdag 12 februari 2009

Routine en Goudklompjes


Tijdens Nieuw Elan - alweer een paar jaar geleden - spraken we eens over een interessante stelling die de meningen tussen de leidinggevenden behoorlijk verdeelde: Een goeie leidinggevende is iemand die duidelijk kan maken dat routine dodelijk is. Aan deze stelling heb ik de afgelopen tijd regelmatig gedacht.

In een bibliotheek die net gefuseerd is speelt het gebrek aan routine een grote rol, heb ik gemerkt in de afgelopen periode. Koortsachtig proberen mensen in hun nieuwe functie en/of rol weer snel een bepaalde routine op te bouwen. Alles wat zo vanzelfsprekend was in de afgelopen jaren (soms decennia) is - zo voelt het soms - in een klap weg: verschrikkelijk!

In dat kader is de deelname van Bibliotheek Kennemerwaard met drie groepen aan het organisatieontwikkelings traject Goudklompjes wellicht merkwaardig. Net gefuseerd, nog lang niet alle 'gewone' processen op orde en dan meedoen aan een 'organisatieontwikkelingstraject'. Laten we er eerst eens voor zorgen dat mensen de gelegenheid hebben bepaalde zaken op rolletjes te laten verlopen.

Afgelopen maandag (9 februari) is de aftrap geweest en is een busje vol medewerkers naar Papendal gereisd. De meesten zijn enthousiast teruggekomen en gaan met hun groep en coach aan de slag. Prachtig format onder het motto Hoopvol onderweg zijn is beter dan aankomen: tientallen groepen bibliotheekmedewerkers uit het hele land die ideeen vormen en uitwisselen en aan de slag zijn/gaan met voor hen relevante zaken.
En natuurlijk kost dat tijd en is niet altijd direct duidelijk wat het resultaat exact zal zijn. En natuurlijk is het op orde hebben van de stapels op de bureau, de reserveringen van de klanten en de verwerking van de bestelde materialen ook belangrijk.
Afgelopen zaterdag gaf de scheurkalender een leuke en toepasselijke spreuk:
Routine: je elke dag voornemen om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt


Foto: RD, Sjaak Verboom

Geen opmerkingen: