woensdag 26 november 2008

Vaar je eigen koers


Deze week in het nieuws:
Navigatiesysteem laat taxi varen. Een taxichauffeur luisterde in de nacht van zondag op maandag wel erg slaafs naar zijn navigatiesysteem. De man reed in Moordrecht op elektronische aanwijzingen zo het water in.
Zo las ik onlangs dat de ANWB zeer regelmatig wordt gebeld door Nederlanders in het buitenland die onder Parijs merken dat hun navigatie niet meer werkt en zich radeloos afvragen hoe ze nu verder moeten.
Een beetje googelen levert de volgende 'onthutsende resultaten' op:
Ze schrok enorm toen haar navigatiesysteem haar auto een fiets- en voetgangerstunneltje aan de Haagse Schenkkade in stuurde. Vervolgens reed zij hobbelend de trap af. " Ik voelde een bonk en probeerde nog te remmen, maar toen was het al te laat" , aldus een 22 jarige hr-manager van een bedrijf in Zaandam. Ze was op weg naar een afspraak in het voor haar onbekende Den Haag toen het navigatiesysteem haar opdroeg 'de volgende afslag' te nemen. Ze twijfelde nog maar toen het navigatiesysteem de opdracht bleef herhalen volgde zij de instructie op.
Een halve pagina maar liefst in de `Nice Matin` van afgelopen donderdag. Consternatie in Grasse! Wat was er aan de hand? Een hollandse caravan (of is dat een pleonasme?) van maar liefst 4,5 meter was afgebroken van de trekhaak en langzaam, sneller en sneller naar beneden gereden. Vervelend voor die familie natuurlijk, maar de verklaring stemt toch wel tot nadenken. De eigenaar vertelde aan de politie dat zijn navigatiesysteem hem deze weg `opdwong` (het stijgingspercentage is er, schat ik, 18%) dus, ja, dat is heilig.....
In Groot-Brittanniƫ zijn de eerste officiƫle verkeersborden verschenen die waarschuwen om niet blindelings de aanwijzingen van satellietnavigatieapparatuur op te volgen.
Voorbeelden zat waaruit blijkt dat je niet blind moet varen op zo'n TomTom.
En wat vertelde minister Ronald Plasterk de openbare bibliotheken bij de aftrap van het voorlaatste congres BibliotheekPlaza?
Laat bibliotheken als TomTom van de kennissamenleving fungeren.
Niet al te letterlijk nemen dus. Kan handig zijn zo'n TomTom, maar soms ook maar uitzetten dat ding. Niet alleen maar op de automatische piloot functioneren, of doen wat anderen zeggen wat je moet doen. Dom dom dus.
Mijn motto zou zijn: Vaar je eigen koers! Bovendien: (Ver)dwalen kan ook heel leuk zijn.

Geen opmerkingen: