donderdag 19 februari 2009

Inspirerende werkplek


In bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar, Castricum en Heerhugowaard) heeft een kleine volksverhuizing plaatsgevonden. Veel collega's hebben een nieuwe functie, maken deel uit van een nieuw team, hebben een andere teamleider en/of hebben een nieuwe werkplek in een andere vestiging. Eind januari heeft een (voor bibliotheekbegrippen) omvangrijke interne verhuizing plaatsgevonden.
Voor die collega's in een ander gebouw, in een ander kantoor en/of achter een ander bureau las ik op managersonline.nl een vijftal tips voor een inspirerende werkplek:
1. Zorg voor een opgeruimd bureau en een persoonlijke touch
2. Zorg dat u naar buiten kunt kijken
3. Loop in de pauze eens een blokje om
4. Maak een inspiratiewand
5. Zorg voor goede verlichting.
Zomaar wat aardige tips om te zorgen voor een prettige inrichting van de werkplek.

Minstens zo belangrijk voor de inspiratie zijn natuurlijk de collega´s. Ook hier in Managersonline een aanknopingspunt. Uit recent onderzoek van arbeidsmedisch adviseurs is gebleken dat voor slechts 40 procent van de werkende bevolking in Nederland het werk bevredigend is. Het werk is volgens tweederde wel afwisselend, maar slechts 46 procent vindt het ook uitdagend. Hetzelfde onderzoek leverde de volgende de ergernissen top 10 op de werkvloer op:
1. Beloftes niet nakomen
2. Werk afschuiven
3. Niets voor een ander over hebben
4. Geroddel
5. Ongelijke behandeling door leidinggevenden
6. Pesterijen
7. Doen alsof men het druk heeft
8. De onverschillige houding van de top
9. Klikken tegen de baas
10. Bureaucratie
Hierbij gaat het niet alleen om wat je wel doet, maar vooral ook om wat je niet doet. En omdat de collega´s vaak wat moeilijker te beinvloeden zijn dan een bureau of de verlichting, is het wellicht verstandig in dit geval bij jezelf te beginnen en ernstig rekening te houden met bovenstaand rijtje.

Geen opmerkingen: