dinsdag 29 juli 2008

De bibliotheek is van ons


Onder de titel Hanghuis op het Oosterdokseiland was afgelopen zaterdag in het PS van de week een zeer aardige impressie te lezen en zien. Een indruk wordt gegeven van de vele bezoekers aan de centrale bibliotheek in Amsterdam die hier dagelijks van 10 tot 10 om vele uiteenlopende redenen vertoeven.
Een leuk artikel van een bibliotheek die echt succesvol kan worden genoemd. Eerder deze maand was in het Parool te lezen dat de bibliotheek tot de wereldtop hoort, maar wat mij betreft is een constatering dat "de bezoekers hebben zich het gebouw al helemaal toegeeigend" pas echt wereldtop! Is dat niet fantastisch?
Vooral trouwens ook om het gebruik van de bibliotheek om zo veel verschillende redenen. Niet langer komt men alleen maar naar de bibliotheek om een stapeltje boeken te ruilen, maar de bibliotheek wordt steeds meer een plek om andere mensen te ontmoeten, om te verblijven, om te studeren , te musiceren, te luisteren en nog heel veel meer!
Natuurlijk is de bibliotheek er voor de bezoekers, daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar misschien is dit minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Het lijkt soms wel eens dat bibliotheekmedewerkers daar wat moeite mee hebben. Natuurlijk zijn er bezoekers die wel eens voor moeilijkheden zorgen in de bibliotheek en minder gemakkelijk in de omgang zijn dan de 'traditionele' bibliotheekbezoeker. Maar het intensieve gebruik van de bibliotheek plaatst veel daarvan in een ander perspectief. Als een bibliotheek er in slaagt om zich zo 'over te geven' aan de gebruikers, dan kan je terecht spreken van wereldtop. En het leuke is dat om bij die wereldtop te horen een bibliotheek niet alleen maar mega-groot hoeft te zijn. Want ook in andere plaatsen en steden kan een bibliotheek opstomen naar de wereldtop. Vooral door ervoor te zorgen dat bezoekers ervaren dat de bibliotheek van hen is!

Foto: Jasper van Es

Geen opmerkingen: