donderdag 13 december 2007

Zelfbediening (& reclame)


Vorige week donderdag zijn we gestart met zelfbediening in de drie vestigingen in Alkmaar (Centrale, De Mare en Oudorp).
Ik kan vertellen dat het 'a hell of a job' was, maar de apparatuur werkt naar behoren en de klanten kunnen de (meeste) faciliteiten gebruiken.
De medewerkers doen het (bijna) allemaal fantastisch! Ze staan bij de apparaten en staan de klanten te woord en leggen uit hoe alles werkt. Een uitleenmedewerker (nu gastvrouw) vertelde me deze week: 'het is wel erg hectisch, maar ook ontzettend leuk'. Precies wat ik graag wilde horen.
Natuurlijk zijn er nog veel i-tjes waar puntjes op moeten worden gezet, m.a.w. er moet nog ontzettend veel gebeuren. Niet alleen in de afwerking, maar vooral ook in het realiseren van de 'winst' die zelfbediening moet opleveren.
In maart 2008 gaan twee vestigingen zaterdag langer open (nu 15.00 uur straks 17.00 uur). Verdere uitbreiding van openingstijden wordt onderzocht.
Daarnaast zoeken we de 'winst' vooral in functie-innovatie: medewerkers vrijmaken voor nieuwe/andere taken en anderen inlichtingentaken te laten overnemen/verrichten, oftewel formatie vrijmaken voor ‘bibliotheek de boer op’.
Tot slot: behalve de complimenten voor de medewerkers van Bibliotheek Alkmaar ook een beetje reclame voor de leveranciers van de zelfbedieningsapparatuur. Alkmaar heeft gekozen voor NEDAP en XAFAX/Appsoftware en dat is (tot dusver) een goede keuze gebleken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi stukje over zelfbediening, ik ga er mee aan de slag: financierder nog overtuigen mede ivm een opstapel staande verhuizing naar een Kulturhus (Cultuurhuis), we maken dan net zeven jaren in het nieuwe pand vol.

Kal zei

Dank voor je reactie.
Als je meer informatie nodig hebt weet je me te vinden;-)