vrijdag 6 april 2007

Eensgezind


Het vormen van een basisbibliotheek is ook in Noord-Kennemerland een uiterst moeizaam proces. Zo is de "basisbibliotheek Noord-Kennemerland in oprichting" na ongeveer vier jaar (!) in fase 3 aangekomen en zijn er nog drie van de zes potientiele partners over.
Gisteren heb ik met een groepje collega's uit de bibliotheken Alkmaar, Heerhugowaard en Castricum gesproken over de ambities die wij als toekomstige basisbibliotheek hebben. En dan vooral op het gebied van Informatie en advies.
Grappig is dat veel elementen uit de videoboodschap van Ronald Plasterk aan de orde zijn gekomen. Hoewel van de deelnemers er slechts twee aanwezig waren bij BibliotheekPlaza vorige week.
De bibliotheek wil zich in haar diensten nadrukkelijker richten op aandachtsgroepen (Achterstandsgroepen). Er is gesproken over de ambitie de kerntaak 'advies' nadrukkelijker vorm te geven (TomTom) en ook door Plasterk genoemde termen als Leesbevorderaar en Laaggeletterden zijn aan de orde gekomen. Net als de nadrukkelijke wens vernieuwing zichtbaar te maken voor het publiek.
Last but not least noemt Plasterk als belangrijk punt Eensgezindheid. Een essentieel punt in het vernieuwingsproces. In de groep bibliotheekmedewerkers is op het gebied van de inhoud de eensgezindheid in ruime mate aanwezig. Op dat vlak zit het ook wel snor, denk ik. Nu die eensgezindheid nog bij de besturen en vooral de gemeenten. Dat gaat nog spannend worden!

Geen opmerkingen: