dinsdag 26 juni 2012

'Spannende' facebook campagnes in bibliotheken


De maand van het spannende boek is een flink aantal bibliotheken een mooie gelegenheid om zich extra te profileren op Facebook. Hoewel de meeste bibliotheken inmiddels wel een Facebook-pagina hebben, is deze in veel gevallen nog een 'ondergeschoven broertje' of een aftreksel van de website. En dat terwijl inmiddels niet alleen ongelooflijk veel mensen gebruik maken van Facebook, maar er ook nog een prima kans ligt voor bibliotheken in contact te komen met gebruikers. Dat betekent dat de uitdaging zou moeten zijn Facebook niet alleen te gebruiken om berichten de wereld in te slingeren, maar er ook en vooral gezocht zou moeten worden naar interactie met gebruikers.
Waar voorheen de maand van het spannende boek vooral een 'fysiek evenement' was, dat uitsluitend plaatsvond ín de bibliotheekvestigingen, nu zijn er door veel bibliotheken leuke acties en activiteiten opgezet die de aanwezigheid van de bibliotheek op Facebook op een aardige manier inhoud en kleur geeft.

Dat kan vrij simpel, zoals bijvoorbeeld op de Facebookpagina van de Westfriese Bibliotheken . Hier veel aandacht voor de maand van het spannende boek en daarnaast lift de bibliotheek handig mee op mee op de Psy-D test actie van de CPNB.

Bibliotheek Rotterdam gaat een stap verder en heeft - naast een heel uitgebreid programma in de vestiging - een facebookactie onder de titel Wat is hier gebeurd? Op de Facebookpagina van Rotterdam is echter van de actie maar moeilijk iets terug te vinden.

Een van de mooiste voorbeelden van een interessante Facebookactie van bibliotheken vind ik de actie van de gezamenlijke bibliotheken in Friesland. Zij hebben op Facebook het Moordspel georganiseerd. Een spannende thriller vormde de basis van het spel. De bibliotheken werkten hierbij samen met de Friese schrijver Bart Kingma. Iedere dag werd een deel van het verhaal op Facebook gezet en iedereen kon meedoen, hints oplossen en stemmen op wie het gedaan heeft.

In Bibliotheek Kennemerwaard is deze maand ook flink ingezet op de Facebook-pagina van de bibliotheek. De bibliotheek heeft misdaadschrijfster Judith Visser bereid gevonden om met liefhebbers van het thrillergenre van gedachten te wisselen op de Facebookpagina van de bibliotheek. Wat is een mooiere plek dan Facebook om meningen, ideeën, tips en trucs en aanraders met elkaar uit te wisselen? En dat met de inzet van een kenner en specialist van het genre. Judith Visser heeft een flink aantal thrillers op haar naam staan zoals: Oversteken, Stuk, Tegengif, Time-out, Tinseltown en Trip.De resultaten mogen er zijn. De statistieken geven aan dat er een forse toename is van het bezoek aan de facebook-pagina van Kennemerwaard, het aantal 'likes' is fors toegenomen en ook het bereik is veel groter dan in de vorige maanden. In de eerste week van de actie was de de stijging van het aantal mensen 'die hierover praten' 200% en toename van het bereik méér dan 600%! In vergelijking met eind mei is het aantal unieke bezoekers verviervoudigd.
Het allerleukst vind ik dat de interactie erg groot is, veel 'mensen die hierover praten', veel 'vind ik leuks' en veel bezoekers die vragen stellen en reageren op de actie. Ook Judith Visser is erg actief en haar snelle reacties op vragen en opmerkingen helpen zeker mee in de uitwisseling en levendigheid. Hulde! Deze vorm van interactie met lezers vraagt om herhaling, zeker voor een bibliotheek die gebruikersparticipatie (zoals 100 talenten) hoog in het vaandel heeft.

Wat ik in Kennemerwaard nog heb gemist is de link tussen de Facebookactie en dat wat er gebeurde op de vestigingen. In de vestingen van de bibliotheek is bijvoorbeeld niet direct te zien dat er op Facebook leuke acties zijn en dat je vragen kunt stellen aan een bekende auteur van thrillers. De Maand van het spannende boek blijft te veel beperkt tot een - vaak aardig vormgegeven - display waarop bibliotheekbezoekers veelgelezen thrillers vinden.
"Niets fysieks zonder digitaal en niets digitaal zonder iets fysieks", is het motto dat we hanteren. Dat is voor een volgende actie dus een mooie uitdaging!

2 opmerkingen:

John Valk zei

Rotterdam heeft wel degelijk wat op de facebookpagina staan!
Zie http://www.facebook.com/#!/bibliotheekrotterdam

Jan Kaldenbach zei

@John, dank voor je reactie. Heb het linkje inmiddels aangepast.
Wat ik bedoel te zeggen is dat Rotterdam, net als Kennemerwaard trouwens, de 'algemene' facebookpagina voor de actie gebruiken. Hierdoor komen de berichten over de Maand van het spannende boek na een tijdje tussen de andere berichten en vallen ze minder op.
Dat verschilt met de actie van de Friese bibliotheken,die óók een aparte facebookpagina aangemaakt hebben voor de actie.
BTW: hulde voor jullie uitgebreide activiteitenaanbod!