donderdag 14 februari 2013

Trigger happy & Point Cloud


Afgelopen twee weken vond in Den Haag Cadance plaats. Het festival opende dit jaar met het programma 'Up and coming choreographers'. Drie aanstormende choreografen en voormalig dansers van het NDT werken met de dansers van NDT2. Mijn speciale aandacht daarbij ging vooral uit naar Joeri Dubbe, winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2011 en van de BNG Nieuwe Theaterprijs 2012. Volgens het programmaboekje maakt Dubbe 'met een perfecte combinatie van uitvoering en theatraliteit mysterieuze werken die nog lang nazingen' en daar kan ik van harte mee instemmen. Vanaf zijn eerste werk Prospect future (2009) tot aan zijn bekroonde Chrono volg ik hem met veel belangstelling.

Zijn nieuwste stuk Trigger Happy is het best te omschrijven als een sci-fi strijd tussen emotie en ratio. Dubbe liet zich voor Trigger-Happy inspireren door Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey (1968)en stelde zichzelf de vraag of emoties nog een rol in de toekomst spelen of iedereen zich laat leiden door ratio.

Trigger Happy is een prachtig stuk geworden. 'Dubbe overtuigt met zijn eigenheid' schrijft de Theaterkrant en Annette Embrechts schrijft in de Volkskrant: 'Joeri Dubbes Trigger happy was de meest overtuigende en coherente bijdrage.' Wat mij betreft is het feit dat dit stuk wordt uitgevoerd door de dansers van NDT2 van meer dan toegevoegde waarde. Het ogenschijnlijke gemak waarmee ze de bewegingen uitvoeren en de kracht en sierlijkheid die ze daarbij uitstralen maken het een feest om naar te kijken. Wat een fantastische dansers van wereldklasse!Tijdens hetzelfde Cadance is ook de 'installatie' Point Cloud een aantal malen uitgevoerd. Dit stuk was eerder al te zien tijdens de Nederlandse dansdagen en gemaakt door Dubbe als onderdeel van een prijs die hij won als meest talentvolle choreograaf. Point Cloud is een installatie met dans, beeld en geluid in een bijzonder, compact decor. Het stuk wordt prachtig en intens gedanst door Miguel Oliveira, oud danser van NDT2 en de combinatie van dans, licht, decor en muziek maken het een bijzondere ervaring om naar te kijken en luisteren.foto's : Joris Jan Bos

Geen opmerkingen: