maandag 28 november 2011

Over kansen waarnemen (Je gaat het pas zien als je het doorhebt)Afgelopen week ben ik drie dagen bij de Universiteit van Antwerpen meegenomen in de verhalen van een aantal topvertellers. Dit alles in het kader van een van de leergangen van Avicenna.
Het thema van de driedaagse was Kansen waarnemen.
Een van de sprekers, Igor Byttebier van New Shoes Today, liet ons zien dat onze waarneming lang niet altijd zo goed is als wij denken en eigenlijk altijd volgens een aantal vaste patronen verloopt. Volgens Byttebier worden we voortdurend omringd door kansen, die eigenlijk pas beginnen te bestaan als je ze ziet. (Klinkt logisch he?;-)
In een aantal stappen probeerde Byttebier bij ons deelnemers een creatief denkproces (onder andere door te divergeren en te convergeren) op gang te brengen, maar niet nadat we een de hand van enkele opdrachten en voorbeelden inzicht kregen in het feit dat onze waarneming en creativiteit niet altijd even scherp en/of optimaal is.
Bekijk het volgende filmpje maar eens heel kritisch:
(Tip: zet het filmpje even stop na 55 seconden en kijk er dan nog eens een keertje - nog kritischer - naar)Valt niet echt mee he?

Geen opmerkingen: