maandag 18 oktober 2010

De verleidelijkste bibliotheek van Noord-Holland


Afgelopen vrijdagavond is de bibliotheek in Akersloot officieel heropend. Akersloot is daarmee de eerste Noordhollandse bibliotheek (her)ingericht volgens het winkelconcept de Ideale Bibliotheek dat vooral in Overijssel in veel bibliotheken is te vinden.

De nieuwe inrichting van de bibliotheek is gebaseerd op winkelformules die zorgen voor een aantrekkelijke en uitdagende presentatie van materialen. De collectie is opgedeeld in een aantal belevingswerelden: Kids 0 – 8 jaar, Jeugd 8 – 12 jaar, Jong 12+, Liefde & Leven, Spannend en Actief, Literatuur & Cultuur.


Nieuw ook is het ‘Historisch Informatie Punt’ (HIP) waarin de bibliotheek en de de Historische Vereniging Oud-Akersloot HVOA) samenwerken. Voor de bezoekers van de Bibliotheek een informatieve plek waar van alles over de historie van Akersloot en omgeving is te vinden.

Akersloot is een van de pilots in het kader van het project Formulemanagement. Deze pilot onder de naam Cosmetische formule moet uiteindelijk leiden tot toegankelijke en verleidelijke formule voor de fysieke bibliotheek waarbij wordt gestreefd naar een groei van het aantal uitleningen (20%), het aantal leden (10%) en het aantal bezoekers (10%).

Of dat wordt gehaald zal in de komende tijd moeten blijken.
En of de bibliotheek in Akersloot nu echt de verleidelijkste, beste, ideale, nieuwste (of de betoverendste, bijzonderste, boeiendste, bruutste, briljantste) Bibliotheek van Nederland of Noord-Holland is weet ik ook niet.Maar het resultaat is wel verbluffend en veelbelovend. Van een keurige, nette maar redelijk saaie standaard bibliotheek is Akersloot - meer dan cosmetisch - getransformeerd in een bibliotheek waar je je ogen uitkijkt en waar verrassen en verleiden werkelijkheid zijn geworden!

4 opmerkingen:

Ton de Kruyff zei

Mooi, ik ga er een keer kijken Jan.

Kaldenbach zei

Leuk Ton. En laat weten wat je ervan vindt.

Els zei

Ziet er goed uit, veel succes. Wij hebben vanuit Bibliotheek Lek & IJssel veel belangstelling voor de franchise en we zijn zelf ook bezig onze bibliotheken volgens retailconcept in te richten (Vianen, Houten-Schoneveld). We komen graag een keer bij jullie kijken

Kaldenbach zei

@Hai Els, dank voor je reactie & jullie succes in Lek & IJssel. En het is zeker aan te raden een keertje te kijken in een 'retailbibliotheek'.