woensdag 24 maart 2010

Oersaai en degelijk (over censuur en toch weer niet)


Een aantal jaren geleden bleek uit onderzoek dat de bibliotheek (bij jongeren) het imago heeft van een Opel Kadett: oerdegelijk maar weinig aansprekend.
Dat beeld is op dit moment even niet zo actueel in Haarlem en regio. Veel gedoe in de regionale en landelijke pers over een fototentoonstelling van Cris Toala Olivares in Stadsbibliotheek Haarlem die na één dag is verwijderd.

Het Haarlems Dagblad schrijft Bibliotheek verbiedt Palestina-expositie en de lezers reageren in grote getale.
Ook De Telegraaf duikt erop Fotograaf woedend om verbod expositie en de lezers reageren massaal. Het artikel spreekt over de directeur van de Haarlemse bibliotheek die zonder overleg de tentoonstelling, georganiseerd door ICCO, IKV Pax Cristi en andere kerkelijke organisaties, heeft verwijderd. Tevoren was alles doorgesproken en toestemming verkregen. De SP en D66 hebben vragen gesteld en de fotograaf beschuldigd de bibliotheek van censuur.

Directeur Lotte Sluyser trekt het boetekleed aan "Mensen vonden de tentoonstelling daar te gekleurd. We hebben haar toch binnengehaald. Dat was behoorlijk stom. Bij het aannemen van de tentoonstelling is wat misgegaan. Dat was niet handig."
Op de site van de stadsbibliotheek is te lezen dat de bibliotheek geen partij kiezen maar neutraal zijn en veelzijdige informatie bieden zodat mensen zelf hun standpunten kunnen bepalen.

Eerlijk gezegd vind ik dat nogal flauwekul, want dat zou betekenen dat elke publicatie of activiteit met een uitgesproken standpunt niet in de bibliotheek thuishoort.

Dat deze reden dan ook niet de werkelijke reden is blijkt uit deze berichten: Verboden tentoonstelling terug in bibliotheek en Palestina-expositie mag terug .
Waarom weer terug? ,,Met het verwijderen van de expositie juist geprobeerd om commotie te voorkomen. Dat heeft nu heel anders uitgepakt. De telefoon stond de laatste dagen roodgloeiend bij de bibliotheek aan de Gasthuisstraat. Met het terugplaatsen van de expositie hoopt de bibliotheek de rel te sussen.''

Natuurlijk kan het goed en soms zelfs noodzakelijk zijn om op eerder genomen standpunten terug te komen, maar of het doel van het al dan niet weghalen en/of herplaatsen van een tentoonstelling het sussen van een rel moet zijn, is niet echt overtuigend. En of dat hiermee bereikt wordt waag ik te betwijfelen. Als blijkt dat er nu weer allerlei commotie ontstaat door het terugplaatsen, wordt dan de boel weer weggehaald?

Om een expositie te verwijderen moet het wel om behoorlijk heftig materiaal gaan, dat erg aanstootgevend is. De foto's van de tentoonstelling staan op de site van het Haarlems Dagblad . Op de site van het Haarlems Weekblad zijn de onderschriften bij de foto's te lezen.

Mijn persoonlijke indruk is dat er niet veel mis is met de tentoonstelling en de bijbehorende onderschriften en dat de bibliotheek de verdenking van censuur over zichzelf heeft afgeroepen. De wijze waarop de bibliotheek nu in het nieuws komt is twijfelachtig, maar als je er nu toch een positieve draai aan wilt geven:
Hoezo oerdegelijk en weinig aansprekend?

2 opmerkingen:

Zomer65 zei

Op de maillijst van het netwerk van directeuren was ook een behoorlijk pittige discussie over deze actie van Haarlem. Er werd door een aantal directeuren heel stevig geantwoord dat het juist de taak van bibliotheken is om discussie op gang te brengen. Dat doe je door op controversiele standpunten de pro- en contra's te laten zien. Wij in dit stuk van de wereld zijn wel eens vergeten dat de bibliotheek er is om vrije toegang tot informatie te geven, zonder onderscheid te maken op ras, geloof, sekse. In Amerika is de ALA daar veel scherper in. Ook in landen als Portugal en Spanje waar een groot gedeelte van de 20ste eeuw men nog gebukt ging onder een dictatuur hecht men zeer aan de vrije toegankelijkheid vn informatie en wil men graag de breedte van standpunten kunnen laten zien.
Het is misschien goed om juist ook in deze tijden, waarin politiek en ook de media zich storten op incidenten en denken dat ze zich kunnen bemoeien met de grondslagen van ons instituut een stevige discussie opzetten over wat de grondwaarden zijn van de bibliotheek. Hadden wij in Kennemerwaard niet als één van onze kernwaarden opgeschreven "confronterend"?!

Ton de Kruyff zei

De teksten bij de tentoonstelling had ik nog niet gevonden. Mooi dat je die ook even hebt opgediept Jan.

Een bibliotheek waar alleen spullen (mogen) staan waar niemand zich aan irriteert wordt een wel heel erg lege bibliotheek. En dat kan toch hopelijk niemands bedoeling zijn.

Powered By Blogger