donderdag 24 september 2009

Verander structuren als ze nog functioneren (dingen 4 & 5)


Voor een proces is een geschikte structuur nodig. Vaak werk je al een tijdje met of in de structuur die je gewend ben, terwijl het proces en/of de omstandigheden geleidelijk veranderd zijn. In plaats van hardnekkig te proberen uit te gaan van de bestaande structuur is het soms minstens zo handig deze aan te passen aan het proces.
Dat is me (weer eens) gebleken toen ik me bezig hield met de dingen 4 en 5. Tijden lang start mijn pc op de aloude startpagina en igoogle en behoudens een kleine wijziging zo nu en dan was dat een 'structuur' die me duidelijkheid en overzicht bood. Als gevolg van het opnieuw bekijken van Netvibes en de talloze mogelijkheden van Google is de boel grondig herzien, want zo'n startpagina is toch wel behoorlijk passé.

Een handvol bibliotheken in Nederland doen naar hun gebruikers toe actief iets met deze mogelijkheden. Bibliotheek Waterland heeft bijvoorbeeld een linkje op de pagina dat mogelijkheid geeft je te abboneren op de catalogus van jouw vestiging. net als Bibliotheek Eemnes. Een aantal bibliothekengeeft die mogelijkheden bij Netvibes. Bibliotheek Vlissingen heeft een publieke netvibes pagina, waar ik wat actualiteit betreft niet erg enthousiast over ben. De netvibes/pagina van Universiteit Groningen is wel erg handig.
Met name de eerste zaken zijn vrij simpel te realiseren en ik het lijkt me mooi als de site van Bibliotheek Kennemerwaard deze mogelijkheden dan ook binnenkort zal bieden.

3 opmerkingen:

Jeanne B. zei

Yes Kaldenbach, zo'n blog bedoel ik nou!
Elkaar in het kader van 23dingen op ideeen brengen. Toepassingsmogelijkheden verzinnen voor Kennemerwaard.
Wat zou je in een netvibe aan willen bieden aan "de" bezoeker van de Kennemerwaardse site?

classy poof!! zei

Wauw, je bent goed op dreef!
Leuk die voorbeelden van andere sites, daar kunnen we wat mee.

23 dingen ProBiblio zei

Wat nou zo handig is aan Netvibes is dat je er rssfeeds op plaatst die zichzelf verversen. Andere sites zorgen voor de variatie. Doen zij echter niets dan is ook jouw pagina een dooie boel. De vraag is dan wat zou jij op een openbare Netvibespagina van de bibliotheek Kennemerwaard willen zetten. Aan wat voor soort feeds denk je aan.