woensdag 6 juni 2007

Web 2.0 en bibliotheken 2.0


In vervolg op Nieuw Elan was ik op woensdag 30 mei te gast in de Bibliotheek VanNu in Roosendaal. Daar is onder de bezielende leiding van Ankie Kesseler een prachtige vorm van bibliotheekwerk onstaan. De bibliotheek deelt samen met een groot aantal partners een prachtig gebouw. In dit mooie gebouw, Parrotia, wordt de bezoeker op verrassende wijze een veelheid van culturele diensten aangeboden.
Ankie gaf ons een kijkje achter de schermen, vertelde over de totstandkoming van deze samenwerking, en we kregen een goed beeld van de succesfactoren en tegenslagen die overwonnen moesten worden. Speciaal voor kinderen is onder de naam Schatrijk een fantastisch kinderdomein ingericht, geheel door kinderen bedacht. In Schatrijk zijn kinderen nauw betrokken bij de totstandkoming van de activiteiten.
Het middagprogramma bestond uit een presentatie van Geert Wissink, adviseur bij Kennisland, over Web 2.0 en bibliotheken. Geert schetste de eigenschappen en mogelijkheden van web 2.0.-toepassingen, zowel voor het invullen van de rol als kenniscentrum en het betrekken van (jonge) gebruikers.
De presentatie van Geert is hier te zien:
In de discussie na afloop bleek dat er voor sommige collega's nog wel een (flinke) inhaalslag is te maken, maar dat iedereen het belang van het bijhouden van de digitale ontwikkelingen wel inziet. Alleen zijn veel toepassingen door bibliotheken over het algemeen nog erg Web 1.0 : centraal aangestuurd en gebruikers kunnen zelf geen informatie toevoegen.
Er zijn ook wel wat web 2.0-achtige toepassingen: hou ook vooral het forum op Bibliotheek 2.0 in de gaten! Een interessant voorbeeld is het project Waterwolf waarin onder andere Bibliotheek Gouda is betrokken. Waterwolf is een cultureel experiment, 'een labaratorium voor Lokale Betekenis'. Pas gestart en (dus) nog in de kinderschoenen.
Er valt nog een hele wereld te veroveren:)

Geen opmerkingen:

Powered By Blogger