maandag 22 augustus 2011

Stage bij MediabeheerEind vorige week mocht ik een dagdeel stage lopen bij de collega's van Mediabeheer. Deze medewerkers houden zich sinds de fusie bezig met het bestellen en verwerken van alle media in Kennemerwaard. Dat is van meet af aan behoorlijk arbeidsintensief, vooral ook omdat er nogal wat verschillende werkwijzen waren in de oorspronkelijke 'bloedgroepen' Alkmaar, Castricum en Heerhugowaard.
Dat er nog zoveel additioneel aan nieuwe materialen moet gebeuren is iets dat mij behoorlijk heeft verbaasd (en nog steeds doet). Immers, alle bibliotheken bestelden en bestellen hun materialen via aanschafinformatie bij NBD/Biblion en ontvangen deze dan ook keurig en op dezelfde wijze ingewerkt .
Eigendomsstempel en/of barcode erop, koppelen en 'hopla! de kast in' zou je denken.

Maar dan blijkt er toch een soort plakcultuur te zijn onstaan in verschillende bibliotheken bij verschillende bibliothecarissen: jeugdboeken moeten worden voorzien van extra stickers in allerlei verschillende kleuren, op studiematerialen moet ineens het rugetiket worden gewijzigd of er iets aan toegevoegd en ook op dvd's, cd's en bladmuziek moeten allerlei plakkers worden toegevoegd. En dat allemaal onder het mom van het belang van de klant, die lokaal dus behoorlijk anders dan elders lijkt te zijn.
Enkele voorbeelden van de talloze verschillen: in alle drie de bibliotheken op boeken met waar gebeurde verhalen een extra sticker: in de ene bibliotheek WAAR, in de andere WAAR GEBEURD, in het ene geval verticaal aangebracht en niet horizontaal (of andersom;-). In alle drie de bibliotheken een apart indelings- en kleurenschema voor jeugdmaterialen. Op cd's een extra sticker CD en op dvd's een extra sticker DVD (en op dubbel-cd's en dvd's natuurlijk een extra sticker 2CD of 2DVD).

Gelukkig is in de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de meeste verschillen in inwerken te harmoniseren en is er behoorlijk wat resultaat geboekt. Zo zijn nu in vrijwel alle vestigingen de jeugdcollecties opgesteld volgens Presentatiesysteem Informatieve Media (PIM), is er nog één WAAR sticker en zijn veel extra stickers verdwenen.
Tijdens mijn stage heb ik dan ook kunnen constateren dat er inmiddels behoorlijk efficient kan worden gewerkt en dat veel zaken zijn geharmoniseerd.
De meeste boeken kunnen nu zonder al te veel extra handelingen worden ingewerkt en gekoppeld, hoewel er in de catalogus nog wel wat lokale verschillen zijn die in de komende tijd weggewerkt kunnen worden.
Bij de niet-boekmaterialen (cd's, dvd's, spellen, bladmuziek) zijn er nog wel behoorlijk wat additionele handelingen vereist. Deels doordat er in Kennemerwaard verschillende beveiligingssytemen zijn, maar ook deels vanuit de traditionele werkwijzen. Ook hier is verder harmonisatie noodzakelijk en goed mogelijk.Al met al is en blijft het bestellen, uitpakken, verwerken en verspreiden van nieuwe materialen voor 9 vestigingen een flinke klus, die met veel inzet, nauwkeurigheid en plezier wordt verricht door de medewerkers van Mediabeheer. Ik dank jullie voor de prettige en leerzame stage!

Geen opmerkingen: