vrijdag 20 april 2007

Manifest

"I will enjoy the exitement and fun of positive change and will convey this to collegues and users"

Eind februari dit jaar startte de Amerikaanse bibliothekcaris Bill Drew het sociaal netwerk Library 2.0. Nu, nog geen twee maanden later, zijn er al bijna 1200 leden (librarians uit allerlei instellingen en bedrijven). Eind maart zijn er ook in het Duits, Italiaans, Frans en Chinees Library 2.0 - netwerken gestart.
In Nederland nam Edwin Mijnsbergen zo'n twee weken geleden het initiatief voor Bibliotheek 2.0.
Op Bibliotheek 2.0 heb ik (ook) een video gezien met de titel Bibliotheek Manifest 2.0. Bovenstaand citaat is een van de stellingen in dit manifest. Kijk (en luister) naar de rest van de video:
Centraal staan de woorden 'change' en 'user' en de manier daarmee om te gaan. Veel stellingen zijn herkenbaar en hebben mijn hartelijke instemming. Om er een paar te noemen:
  • I will not wait until something is perfect before I release it, and i'll modify it based on user feedback
  • I will be courageous about proposity new services and new ways of providing services, even though some of my collegues will be resistant
  • I will take an experimental approach to change and be willing to make mistakes
Natuurlijk moet dit manifest vooral een manifest zijn en blijven (niets meer of minder dan een beknopte en puntsgewijze weergave van uitgangspunten) en geen lijst van ge- en verboden. Maar het manifest is wel iets waarmee ik, samen met mijn collega's, aan de slag kan!

Geen opmerkingen: