vrijdag 27 september 2013

Programmering kleurt bibliotheek Alkmaar centrum



Na een lange voorbereiding is de vestiging in Alkmaar centrum van Kennemerwaard vóór de zomer drie weken dicht geweest voor een grootscheepse herinrichting. Herinrichting? Een make-over! 
Na de opening in juli was er voor veel klanten (en soms ook voor medewerkers) sprake van een compleet veranderde omgeving en situatie. De collectie is niet alleen verplaatst, maar op totaal andere wijze opgesteld en vooral gepresenteerd. Dit alles volgens het landelijk ontwikkelde retailconcept (Whitebox). Voeg die veelal frontale plaatsing in werelden samen met de invoer van PIM voor alle nonfictie materialen en het resultaat is dat alles een andere plek heeft gekregen volgens een andere logica. 




Wat dat betekent voor medewerkers is door collega Agnes Klitsie in een column in Bibliotheekblad mooi omschreven. Ook bibliotheekbezoekers hebben flink moeten wennen, want van hun vaak vertrouwde gang naar afdeling en/of kast kwam niets meer terecht.
Dat niet alle klanten dat direct op prijs stelden is onder andere gebleken middels een ingezonden brief in de Volkskrant onder de titel 'Chaos in de bibliotheek'.
Maar nog véél meer bezoekers hebben de bibliotheek en haar schatten in de afgelopen maanden (her)ontdekt (de bezoekersaantallen zijn iedere dag hoger dan in de vergelijkbare periode vorig jaar) en de positieve reacties zijn veruit in de meerderheid.
Wat bibliotheek Alkmaar centrum tot méér dan een retailbibliotheek alleen maakt (whatever that may be?), zijn de 'specials' onder de titel Stadsformule, die in overleg met medewerkers, klanten en inrichters zijn gerealiseerd. 




Er is een MediaLab waar bezoekers kunnen experimenteren met apparatuur en nieuwe media. In deze bruisende open ruimte is elke dag wel een cursus, workshop of presentatie.  met (nieuwe) media kennismaken, iets testen of zelf iets creëren. Tijdens de opening bijvoorbeeld wordt samengewerkt met De Kaasfabriek, het Alkmaarse Fablab en kan er 3D worden geprint.
Er is een open Podium dat plaats biedt aan grote en kleine voorstellingen, lezingen, workshops of presentaties. In de afgelopen periode is gebleken dat dit podium in een behoefte voorziet en hebben er activiteiten variërend van een Workshop Voetreflexologie tot workshops DJ en Remix voor jongeren plaatsgevonden. Verbonden met dit podium is een horecavoorziening met talloze zitjes waar je onder het genot van een kopje koffie een krantje kunt lezen, luisteren, praten of werken.

In het GreenPoint is aandacht voor Duurzaamheid. Lokale instellingen en organisaties hebben hier de mogelijkheid om de bezoekers over hun initiatieven te informeren. 

De Taaltafel daarnaast is een platform waarin samen met lokale en regionale partners activiteiten op het gebied van taal worden geprogrammeerd.  

Mede hierdoor kan de (nieuwe) rol van de bibliotheek beter worden vormgegeven: faciliteren van conversatie, dialoog en uitwisseling. Verrijken, ondersteunen, archiveren en verspreiden van het gesprek van burgers en hun gemeenschap (David Lankes)  ... 

Overigens: natuurlijk zijn er ook studie- en werkplekken waar het rustig of zelfs stil is. Het is mogelijk om een stilteplek te reserveren of met een groepje in een spreekkamer te werken.  




Nu de meeste kinderziekten na twee maanden een beetje zijn overwonnen staan we vandaag en morgen voor de officiële opening en het open huis.
Het programma voor deze twee dagen is een mooi staaltje van de koerswijziging die de bibliotheek doormaakt.  
Van 'Circulation naar programming', of beter nog van 'Collecties naar communities'. 

Geen opmerkingen:

Powered By Blogger