vrijdag 15 februari 2013

Duurzaam in Groningen (It's easy being green)



Wat doet de bibliotheek die bij de verkiezing voor de meest duurzame bibliotheek in 2012 als tweede eindigde? Natuurlijk op bezoek gaan bij de winnaar om te kijken, bespreken en te leren van diezelfde winnaar. Dus ging ik vorige week maandag met collega Maria Sabel naar Groningen, de winnaar van de titel, om van Annelies Diekman van Daphne de Bruin te ontmoeten.

Uit het juryrapport:
'De prijs Duurzaamste Bibliotheek van Nederland wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt als beloning voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij de keuze voor de Bibliotheek Groningen heeft de jury zwaar laten wegen dat de bibliotheek regionaal en landelijk, fysiek én digitaal haar sporen heeft verdiend met een divers aanbod van informatie over duurzaamheid. Het onderwerp is structureel ingebed in de organisatie en dat vertaalt zich in de kwaliteit van de producten, diensten en activiteiten. De jury prijst de samenwerking met ForumDuurzaam en andere lokale organisaties.'


In Groningen ontstond enkele jaren geleden het Duurzaamheidsplein, met aan de ene kant allerlei boeken en aan de andere kant activiteiten met logische samenwerkingspartners over het odnerwerp duurzaamheid. Inmiddels is dit plein overgegaan in Forumduurzaam, een onderdeel van het Groningerforum. Het Groningerforum, het huis van cultuur en informatie, is een samenwerkingsverband van Groninger Museum, Bibliotheek Groningen, Groninger Archieven, filmtheater Images, Volksuniversiteit Groningen en Debatcentrum DwarsDiep.
Daarnaast voert Bibliotheek Groningen de redactie over de landelijke digitale etalage Duurzaamheid op Bibliotheek.nl. In deze etalage zijn thema’s te vinden die aansluiten bij wat er in het land of de regio gebeurt, informatie en verdieping over duurzame onderwerpen - zoals afval, duurzame energie, voedsel uit de zee en milieuvervuiling - en actualiteit in de vorm van nieuws, een agenda, toptitels en nieuwe boeken.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Groningen. De bibliotheek heeft er - net als de andere partners in Forumduurzaam - uren voor vrijgemaakt. Dat werpt inmiddels zijn vruchten af, want meer en meer organisaties weten Forumduurzaam en de Bibliotheek Groningen te vinden.

En er zijn steeds meer bibliotheken die zich met het thema Duurzaamheid bezighouden. In september vorig jaar organiseerde de VVBAD in Antwerpen nog een themadag onder de titel Focus op duurzame bibliotheken.

Wat heeft nummer twee nu van nummer één geleerd?
Dat het geen kwestie is van dikke beleidsnotities en doorwrochte visiedocumenten, maar vooral van een gedeelde globale visie en inspelen op mogelijkheden en gebruik maken van kansen.
Dat je vooral af moet wijken van gebaande paden en dingen uit moet proberen die niet direct voor de hand liggen voor een bibliotheek.
Dat samenwerking met talloze instellingen, juist ook op het terrein van duurzaamheid, een allereerste vereiste is.
Dat je vooral naar buiten moet, de bibliotheek uit om dat te bereiken.
Dat een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft - met op de juiste plekken een duurzame ambtenaar - de juiste voorwaarden schept en een enorm voordeel is.
Dat het om véél en véél meer gaat dan een kast met boeken over een thema met een bordje erboven en klaar zijn we weer.
Dat juist programmering van interessante, leuke en onverwachte activiteiten op de juiste plekken het thema en de rol van de bibliotheek daarin kleur geven.
Dat fysiek en digitaal hand in hand gaan en elkaar moeten ondersteunen. Maar állereerst en vóóral dat enthousiasme en passie voor het thema bepalend zijn. En dat is wat Annelies en Daphne voortdurend uitstralen.
En dan is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om groen te zijn!

Geen opmerkingen:

Powered By Blogger